Glasvezel aanleg | GennepGlasvezel.nl
Hulp? Hulp nodig? 0485 - 745800

Glasvezel aanleg

Glasvezel aanleg

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over de aanleg van het glasvezelnetwerk. Staat je vraag er niet tussen, kijk dan bij de andere veel gestelde vragen, of neem contact met ons op.

Wat zijn 'witte' en 'grijze' adressen of gebieden?

In Nederland maken we onderscheid tussen adressen (kavels) op basis van de telecomnetwerken die op de kavels liggen.

  • Op zwarte adressen ligt coaxkabel, telefoonkabel en glasvezel.
  • Op grijze adressen ligt coaxkabel en telefoonkabel.
  • Op witte adressen ligt alleen telefoonkabel.
Is de aanleg van glasvezel gratis?

Ja, als je meteen meedoet en een abonnement neemt bij een glasvezelprovider. Als je ná de glasvezelcampagne gebruik wilt maken van het glasvezelnetwerk betaal je 450 euro activatiekosten. Als de 35% deelname wordt gehaald, krijgen alle adressen een glasvezelaansluiting.

Ontstaat er veel overlast door graafwerkzaamheden bij de aanleg van het netwerk?

Alle panden in de gemeente Gennep worden aangesloten. Daartoe worden vele kilometers gegraven en duizenden kilometers glasvezelkabel in de grond gelegd. Natuurlijk zorgden we voor zo min mogelijk overlast. De graafwerkzaamheden worden steeds gefaseerd uitgevoerd.

Wordt mijn voortuin of oprit ook open gegraven?

Nee, in bijna alle gevallen blijven je voortuin en oprit intact. Onze aannemer werkt met zogenaamde tuinboringen. Hierdoor wordt de glasvezel als het ware onder je tuin door geschoten. Bij je gevel wordt vervolgens de kabel in je huis gebracht en naar je meterkast of een andere locatie geleid.

Ligt het trottoir er weer netjes bij na afloop van het project?

Helaas kunnen we enige overlast niet voorkomen, zoals hierboven ook gemeld. Onze aannemer zorgt ervoor dat bestrating weer keurig netjes wordt teruggelegd. Ook als blijkt dat na bijvoorbeeld een jaar de bestrating verzakt, dan wordt deze in overleg met de gemeente gerepareerd.

Waar komt de glasvezelaansluiting in mijn woning?

Voordat er met de graafwerkzaamheden begonnen wordt, komt er iemand bij je langs om te ‘schouwen’. Samen met deze specialist bekijk je de meest ideale locatie voor de glasvezelaansluiting in je woning. Dat is voor veel woningen het zelfde punt waar ook de kabel voor de kabeltelevisie binnenkomt of de meterkast.

Kan bestaande bekabeling in huis gebruikt blijven?

Ja, voor het grootste gedeelte zeker. Digitale TV kan ook over de bestaande coax bekabeling. Computers worden draadloos aangesloten of via de al aanwezige netwerkbekabeling (UTP). Wij kunnen je ook adviseren als je wijzigingen wenst in de bekabeling. Indien nodig kan de monteur deze voor je aanbrengen tegen een meerprijs.

Als ik nu niet mee doe, wat gebeurt er dan?

Voorlopig gebeurt er dan voor jou niets. Wanneer diensten worden afgenomen sluiten we je aan tot in de meterkast. Doe je niet mee, dan leggen we de glasvezel tot aan de erfgrens van je woning. Wanneer je later – nadat het glasvezelnetwerk is opgeleverd – alsnog een aansluiting wilt, kan dat natuurlijk maar dan moet je wel de activatiekosten betalen.

Kan ik op een later moment glasvezel laten aanleggen?

Dat kan, maar dan zijn er wel kosten aan verbonden.

Welke stappen moeten doorlopen worden voor de aanleg van glasvezel?

Eerst wordt glasvezel aangelegd in je straat, dan wordt met behulp van een tuinboring de glasvezelkabels tot aan de woning doorgetrokken. Vervolgens komt er een monteur langs om de situatie te bekijken en de juiste plek te vinden om de glasvezelaansluiting te maken. Als vervolgens het glasvezelpakket van je nieuwe provider is geïnstalleerd, kun je gebruik gaan maken van je verbinding.

Wanneer wordt er glasvezel in de gemeente aangelegd?

Een exacte datum is niet te geven. Glasvezel zal in de gemeente gefaseerd worden aangelegd. Streven is om het hele netwerk er zo snel mogelijk te hebben liggen. We sturen op start aanleg in het eerste kwartaal van 2019.

Is Coax een alternatief voor glasvezel?

Niet als je nu al van de superieure eigenschappen van glasvezel wilt genieten. Het coaxnetwerk ligt ook maar in delen van onze gemeente. Op het coaxnetwerk heeft Ziggo het monopolie. Er is dus geen concurrentie. Op de glasvezel kunnen na aanleg alle providers die willen hun diensten leveren.

Wat kost het aanleggen van glasvezel in de kern?

Doe je meteen mee, dan is de aansluiting op glasvezel gratis.

Wat kost het aanleggen van glasvezel in het buitengebied?

Doe je meteen mee, dan is de aansluiting op glasvezel in het buitengebied of op bedrijventerreinen gratis.

Wat gebeurt er als ik niet mee doe met de vraagbundeling?

Dan zijn er twee opties: of er komt geen glasvezel in onze gemeente, omdat teveel mensen niet meedoen met de vraagbundeling. Of er komt wel glasvezel in de gemeente. Als je dan toch nog wilt overstappen, betaal je extra activatiekosten.

×